ÚvodBlogKolik peněz si bere personální agentura?

Agentura z platu zaměstnance nežije

Kolik peněz si bere agentura? Z platu agenturního zaměstnance žádné.

📖 Článek: Kolik peněz si bere personální agentura? | Blog Personální agenturu vnímá veřejnost jako složitý systém, ve kterém si agentura bere podíl z platu svých zaměstnanců. Tak to však není.

Personální agentury mají specifickou roli a platy zaměstnanců se odvíjí od dohody, kterou mají agentury uzavřenou s koncovým zaměstnavatelem. Pojďme společně vyvrátit mýtus, že agentury žijí z platu zaměstnance a ukažme si, jaká je skutečnost.

Role personální agentury: Zprostředkování za finanční odměnu.

Hlavním předmětem podnikání personální agentury je zprostředkování zaměstnání a zaměstnanců. Hlavním úkolem agentury je najít vhodné kandidáty pro pracovní pozice, které jsou obsazovány. Tato role je často velmi náročná a vyžaduje znalost trhu práce, marketingové dovednosti a také schopnost identifikovat a vybrat nejlepší kandidáty. Tito kandidáti jsou následně zprostředkovaní pro koncového zaměstnavatele.

Agentura získává finanční odměnu za zprostředkování zaměstnance.

Pokud zaměstnavatel potřebuje dočasnou pracovní sílu, nebo nemůže vlastními silami najít vhodné uchazeče, obrátí se na personální agenturu. Když agentura najde vhodného kandidáta, uzavře s ním smlouvu pracovn smlouvu a se zaměstnavatelem dohodu o přidělení agenturního zaměstnance. Agentura následně platí mzdu tomuto zaměstnanci z vlastního kapitálu, a to přesně ve výši, kterou určí konečný zaměstnavatel (více v článku Agentura neurčuje mzdu zaměstnance).

Koncový zaměstnavatel poté platí personální agentuře za službu, kterou agentura poskytla, resp. za dodání zaměstnance. To může být buď koeficientem mzdy přiděleného zaměstnance, pevně danou částkou nebo jednorázovým poplatkem za dodání zaměstnance. Mzda samotného zaměstnance není nijak ovlivněna.

Agentura si od zaměstnance nebere žádné peníze, získává je od zaměstnavatele.

Shrnutí na závěr: Personální agentury nežijí z podílu na mzdách svých zaměstnanců, jak se proslýchá. Jejich hlavním úkolem je spojit zaměstnavatele s vhodnými zaměstnanci a poskytovat flexibilitu na trhu práce. Zaměstnanci agentur mají nárok na mzdu, kterou stanovuje koncový zaměstnavatel a agentura jim tuto mzdu pravidelně vyplácí. Nad rámec mzdy pro zaměstnance personální agentura dostává proplacené své služby, jako každý jiný dodavatel.

Zpět na výpis článků

Hledáte zaměstnance? Nechte nám tu kontakt.

Vámi zaslané údaje použijeme pouze k tomu, abychom Vám mohli odpovědět.

Společně si pomůžeme

Obraťte se na regionální personální agenturu!

Hledáte zaměstnání? Hledáte zaměstnance? Pomůžeme Vám.

Kontakt Nabídka pro firmy