ÚvodBlogAgentura neurčuje mzdu zaměstnance

Agenturní pracovník má plat kmenového

Role personální agentury při určování mzdy: Fakta a možnosti

📖 Článek: Agentura neurčuje mzdu zaměstnance | Blog Personální agentura neurčuje mzdu agenturního zaměstnance: Konečný plat určuje zaměstnavatel, kterému je agenturní zaměstnanec přidělen.

Personální agentury hrají důležitou roli při propojování zaměstnavatelů a zaměstnanců, přičemž často vznikají mýty o jejich roli při určování mezd. Je důležité zdůraznit, že plat na konkrétní pracovní pozici je vždy určen zaměstnavatelem, který zaměstnance z agentury přijímá. Existují totiž právní ustanovení, která zajišťují rovnost mezi kmenovými a agenturními zaměstnanci v podobě tzv. "Srovnatelných platových podmínek".

Plat agenturního zaměstnance určuje konečný zaměstnavatel

Klíčovým faktem je, že personální agentura nemá pravomoc stanovit mzdu pro konkrétní pracovní pozici. Tuto pravomoc má výhradně zaměstnavatel, který se rozhodne přijmout zaměstnance z agentury. To znamená, že personální agentura vyplácí zaměstnanci přesně stejnou mzdu pro konkrétní pracovní pozici, kterou má na stejné pozici kmenový zaměstnanec firmy.

Rovnost mezi kmenovými a agenturními zaměstnanci

Přestože personální agentura nemá pravomoc ovlivnit výši mzdy, existuje důležité opatření, které zajišťuje rovnost mezi kmenovými a agenturními zaměstnanci. Tímto opatřením je dokument, který se nazývá "Srovnatelné platové podmínky", které musí agentura dodržovat. Tento dokument stanovuje platové podmínky pro konkrétní pracovní pozice a obory, aby zaručil, že agenturní zaměstnanci budou mít nárok na stejnou mzdu jako jejich kolegové pracující přímo ve firmě.

Nefinanční benefity jako alternativa pro spokojeného zaměstnance

I když personální agentury nemohou ovlivnit výši mezd, mohou zaměstnancům nabídnout různé nefinanční benefity, které mohou zlepšit jejich pracovní zkušenost. Patří sem například:

  • Ubytování: Personální agentura zpravidla nabízí hrazené nebo dotované ubytování, což může být velkou výhodou pro zaměstnance. Běžné náklady na ubytování totiž často dosahují až poloviny mzdy zaměstnance.
  • Doprava: U většiny pracovních pozic nabízíme bezplatnou dopravu do práce jako další způsob, jak usnadnit zaměstnancům dojíždění a snížit náklady.

Je důležité rozlišovat mezi rolí personální agentury a zaměstnavatelem při určování mzdy. Personální agentura nemá pravomoc stanovit mzdu, musí zajistit, že dodržuje "Srovnatelné platové podmínky". Místo toho se snaží nabízet zaměstnancům nefinanční benefity, které mohou zlepšit jejich pracovní zkušenost a uspokojit jejich potřeby. Tímto způsobem se snaží přinášet hodnotu a konkurenceschopnost na trhu práce.

Jako personální agentura se snažíme ke svým zaměstnancům chovat co nejlépe, snažíme se řešit jejich obtížné životní situace a pomáhat výrazně nad rámec běžných zaměstnaneckých benefitů. Více informací naleznete v článku Snažíme se být fér zaměstnavatel.

Zpět na výpis článků

Hledáte zaměstnance? Nechte nám tu kontakt.

Vámi zaslané údaje použijeme pouze k tomu, abychom Vám mohli odpovědět.

Společně si pomůžeme

Obraťte se na regionální personální agenturu!

Hledáte zaměstnání? Hledáte zaměstnance? Pomůžeme Vám.

Kontakt Nabídka pro firmy